BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Kolorowe kluski kładzione łyżką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mogą stanowić dodatek do dań mięsnych. dobrze smakują też okraszone cebulka i boczkiem. Warto zrobić podwójną porcję i odgrzać na patelni drugiego dnia.

Kolorowe kluski kładzione łyżką

Składniki:

Kolorowe kluski kładzione łyżką

 

  • jajko
  • mały jogurt naturalny
  • około 5-7 łyżek mąki (w zależności od gęstości jogurtu)
  • szczypta soli
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • łyżka rozmrożonego szpinaku

Sposób przygotowania:

Kolorowe kluski kładzione łyżką
Jogurt, jajko, szczyptę soli i mąkę miksuję. Ciasto ma mieć dość gęsta konsystencję . Jeśli po położeniu na wrzątek kluski będą się rozpływały znaczy,że trzeba dodać jeszcze trochę mąki. Masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję łyżeczkę koncentratu, do drugiej odciśnięty szpinak. Zagotowuję w garnku osoloną wodą i za pomocą łyżki kładę na wrzątek niewielkie kluseczki. Gotuję około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Można podać je z sosem, lub okraszone cebulką.