kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kolorowe kopytka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne kopytka Dodałam do nich trochę kolorowych warzyw i wzbogaciłam ich smak. Dzięki temu wyszły kolorowe. Polecam.

Kolorowe kopytka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowe kopytka

 

  • 20 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 małej białej cebuli
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka z czubkiem serka twarogowego
  • około 12 łyżek mąki
  • mąka do podsypania
  • 1/2 łyżeczki pokrojonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pokrojonego szczypiorku
  • 1/4 łyżeczki soli

Ponadto :

  • woda do gotowania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Kolorowe kopytka
Czerwoną i białą cebulę kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Pokrojone warzywa smażymy na rozgrzanym oleju przez
2 -3 minuty. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski i dodajemy smażone warzywa.
Następnego dnia dodajemy jajko i serek, mieszamy. Do garnka wlewamy wodę i olej, wsypujemy sól i zagotowujemy. Natkę pietruszki kroimy na drobno i dodajemy do masy ziemniaczanej, wsypujemy mąkę ( po kilka łyżek ) sól i wygniatamy .
Gdy masa jest gładka dzielimy na kilka części i formujemy wałeczki. Kroimy kopytka i wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy od wypłynięcia 5 minut. Przekładamy do zimnej wody a później na cedzak.
Dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Kolorowe kopytka
Umytą paprykę kroimy w kosteczkę i później smażymy.
Kolorowe kopytka
Przesmażone warzywa dodajemy do masy ziemniaczanej.
Kolorowe kopytka
Do masy dodajemy też jajko i serek, mąkę i sól.
Kolorowe kopytka
Z gładkiej masy formujemy wałeczki i kroimy kopytka.