Sposób przygotowania:
Kopytka pietruszkowe
Dzień wcześniej ugotowałam i utłukłam ziemniaki. Następnego dnia ziemniaki jeszcze raz utłukłam, dodałam jajko, wsypałam mąkę pszenną (jedną łyżkę zostawiłam do podsypywania) oraz ziemniaczaną, dodałam pietruszkę, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i zagniotłam ciasto.
Ciasto powinno być miękkie, ale nie zbyt mocno klejące (w razie potrzeby podsypać jeszcze trochę mąki). Z ciasta uformowałam wałeczki, lekko spłaszczyłam, pokroiłam skośne kopytka.
W dużym garnku zagotowałam wodę, lekko posoliłam. Do gotującej się wody wrzucałam kopytka, gdy wypłynęły na wierzch gotowałam jeszcze ok. minuty.
Kopytka wyjmowałam łyżką cedzakową, wykładałam na talerz. Na patelni zrumieniłam bułkę, dodałam masło, wymieszałam, żeby masło się rozpuściło.
Kopytka podałam ze zrumienioną na maśle bułką. Smacznego!
Ciasto powinno być miękkie, ale nie zbyt mocno klejące (w razie potrzeby podsypać jeszcze trochę mąki). Z ciasta uformowałam wałeczki, lekko spłaszczyłam, pokroiłam skośne kopytka.
W dużym garnku zagotowałam wodę, lekko posoliłam. Do gotującej się wody wrzucałam kopytka, gdy wypłynęły na wierzch gotowałam jeszcze ok. minuty.
Kopytka wyjmowałam łyżką cedzakową, wykładałam na talerz. Na patelni zrumieniłam bułkę, dodałam masło, wymieszałam, żeby masło się rozpuściło.
Kopytka podałam ze zrumienioną na maśle bułką. Smacznego!