Sposób przygotowania:
Kopytka z warzywami w sosie cebulowym
1. Ziemniaki obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka zalewamy wodą delikatnie solimy i gotujemy do miękkości
2. Ziemniaki odcedzamy, od razu przeciskamy przez praskę. Zostawiamy na ostygnięcia.
3. Marchew obieramy, z fasolki ucinamy z oby dwóch stron końce, kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki a bób opłukujemy.
4. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ok 10 minut od momentu gotowania się wody. Odcedzamy i przelewamy zimna wodą.
5. Marchew kroimy w w dowolną kostkę, fasolkę na mniejsze kawałeczki, a kalafiora dzielimy na małe różyczki. Warzywa wrzucamy do parowaru i gotujemy na parze ok 30 minut
6. Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki. Wrzucamy na rozgrzane i roztopione masło. Szklimy Dodajemy wodę ( ok 400 ml) dodajemy przyprawy i gotujemy do momentu zagotowania się wody. Gdy to nastąpi zatrzepujemy sos mąką wymieszaną z wodą. Gotujemy 5 minut
7. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy jajko i mąki. Mieszamy. Odrywamy kawałki ciasta, rolujemy na blacie wysypanym mąką i wycinamy kopytka.
8. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut od momentu wypłynięcia.
9. Kopytka wykłądamy na talerz, posypujemy warzywami i polewamy sosem.
2. Ziemniaki odcedzamy, od razu przeciskamy przez praskę. Zostawiamy na ostygnięcia.
3. Marchew obieramy, z fasolki ucinamy z oby dwóch stron końce, kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki a bób opłukujemy.
4. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ok 10 minut od momentu gotowania się wody. Odcedzamy i przelewamy zimna wodą.
5. Marchew kroimy w w dowolną kostkę, fasolkę na mniejsze kawałeczki, a kalafiora dzielimy na małe różyczki. Warzywa wrzucamy do parowaru i gotujemy na parze ok 30 minut
6. Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki. Wrzucamy na rozgrzane i roztopione masło. Szklimy Dodajemy wodę ( ok 400 ml) dodajemy przyprawy i gotujemy do momentu zagotowania się wody. Gdy to nastąpi zatrzepujemy sos mąką wymieszaną z wodą. Gotujemy 5 minut
7. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy jajko i mąki. Mieszamy. Odrywamy kawałki ciasta, rolujemy na blacie wysypanym mąką i wycinamy kopytka.
8. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut od momentu wypłynięcia.
9. Kopytka wykłądamy na talerz, posypujemy warzywami i polewamy sosem.
Tworzenie ciasta na kopytki
Moja mała "pomoc"
Ulepione kopytka