zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pizza na grubym cieście z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Robiąc domową pizzę warto o tej porze roku dodać do niej leśne grzyby. U mnie były podgrzybki i kurki. Na życzenie syna dodałam jeszcze boczek i oczywiście ser.

Pizza na grubym cieście z grzybami

Składniki:

Pizza na grubym cieście z grzybami

 

  • ciasto :
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 300 ml letniej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

 

  • Dodatki :
  • 100 g oscypka
  • 150 g żółtego sera
  • 250 g ugotowanych świeżych podgrzybków ( drobno pokrojonych )
  • 150 g blanszowanych świeżych kurek
  • 200 g wędzonego boczku
  • przyprawa do pizzy do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka ostra do smaku

 

  • 1 szk sosu cukiniowo warzywnego

Sposób przygotowania:

Pizza na grubym cieście z grzybami
Podgrzybki oczyścić i ugotować, odcedzić.

Kurki oczyścić, zblanszować.

Drożdże wymieszać z cukrem do płynnej konsystencji w misce. Wlać do miski wodę, olej, wsypać mąkę wymieszaną z solą i wymieszać składniki. Zagnieść ciasto i zakryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia.

Potem blachę z wyposażenia kuchenki posmarować olejem i rozłożyć na niej ciasto.

Ciasto posmarować sosem.

Ser i oscypek zetrzeć na tarce, boczek pokroić na paseczki i dodać do tych składników grzyby czyli podgrzybki i kurki oraz przyprawy.

Wszystko wymieszać i posypać na cieście.

Zostawić pizzę do podrośnięcia.

Potem piec 20 minut w 200 stopniach.

Podawać z ketchupem na gorąco.