A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Książka Kucharska: 101 pomysłów na kalarepkę

Kolorowe pikle

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

dla wzbogacenia naszych zapasów i podniebienia

Kolorowe pikle

Składniki:

Kolorowe pikle

 

  • 1,5-2kg malutkich ogórków
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 kalarepka
  • 1 kalafior
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 mały seler(może być kilka kawałków naciowego)
  • po 1 ząbku czosnku do słoika
  • sól
  • ZALEWA:
  • na 1 l wody
  • 3/4 l octu
  • przyprawy korzenne
  • gorczyca
  • cukier do smaku(ja dodaję 1 łyż. na 1 l wody)

Sposób przygotowania:

Kolorowe pikle
Warzywa dokładnie umyć,kalafior podzielić na różyczki,kalarepkę obrać(pokroić w paski),marchewkę i pietruszkę oskrobać(pokroić w grube talarki),seler pokroić w cienkie plastry(naciowy w kostkę),paprykę oczyścić i pokroić w grubsze paski,cebulę pokroić w grube kawałki,z czosnku usunąć łupinę.Wrzucić(bez czosnku) na 10 minut do wrzącej, osolonej wody.Układać w słoikach,tak aby w każdym było po trochu wszystkich warzyw.Na koniec dodajemy czosnek i przyprawy.Zagotować zalewę i wystudzoną zalać warzywa.Pasteryzować do 10 minut i odstawiać do góry dnem. SMACZNEGO.