Sposób przygotowania:
Kolorowe spaghetti w śmietanowym sosieETAP 1:
Czosnek siekamy drobno. Cebulę kroimy w kostkę...
ETAP 2:
...podobnie jak paprykę.
ETAP 3:
Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 5 minut. Odcedzamy.
ETAP 4:
Boczek kroimy w kostkę.
ETAP 5:
Na patelni podsmażamy boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, wrzucamy czosnek i cebulę i podsmażamy.
Dorzucamy paprykę i podsmażamy, aż będzie miękka.
ETAP 6:
Wrzucamy brokuły. Podgrzewamy razem, doprawiamy warzywa z boczkiem solą i pieprzem.
ETAP 7:
Na patelnię wlewamy śmietanę. Zagotowujemy, po czym podgrzewamy, aż sos zacznie gęstnieć.
ETAP 8:
W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
ETAP 9:
Do sosu dodajemy gorgonzolę i podgrzewamy, aż się rozpuści. Sos doprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem.
Do sosu dodajemy też trochę wody z makaronu.
ETAP 10:
Makaron odcedzamy, łączymy z sosem. Wykładamy na talerze.
Smacznego!
Justi2401