Sposób przygotowania:
Zupa krem z cukinii z serkiem topionym
Młode cukinie - umyte i ze skórką należy pokroić w kostkę.
(Ze starszych trzeba usunąć skórę i pestki.)
W rondelku rozpuścić masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz ziemniaki.
Całość odrobinę posolić, podsmażyć - aż warzywa trochę zmiękną i z rozdrobnionym czosnkiem oraz pokrojoną cukinią.
Wszystko razem wymieszać, poddusić około 1-2 minuty, a następnie zalać bulionem.
Gotować pod przykryciem 10-15 minut i wmieszać serek topiony (powinien się rozpuścić).
Zupę zblendować na gładki krem i doprawić według smaku.
Każdą porcję dodatkowo można posypać posiekaną natką pietruszki.
(Ze starszych trzeba usunąć skórę i pestki.)
W rondelku rozpuścić masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz ziemniaki.
Całość odrobinę posolić, podsmażyć - aż warzywa trochę zmiękną i z rozdrobnionym czosnkiem oraz pokrojoną cukinią.
Wszystko razem wymieszać, poddusić około 1-2 minuty, a następnie zalać bulionem.
Gotować pod przykryciem 10-15 minut i wmieszać serek topiony (powinien się rozpuścić).
Zupę zblendować na gładki krem i doprawić według smaku.
Każdą porcję dodatkowo można posypać posiekaną natką pietruszki.
gusia1000