msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Kolorowe szaszłyki z grilla

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 27

Pieką się szybciej niż z mięsem, a cieszą i oko i podniebienie. Warzywa można doprawić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

Kolorowe szaszłyki z grilla

Składniki:

Kolorowe szaszłyki z grilla

 

  • na 6 szaszłyków:
  • 2 kiełbaski grubo zmielone
  • 2 nieduże cebule czerwone
  • 1 młoda cienka cukinia
  • 1 nieduża żółta papryka
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka curry
  • przyprawa do szaszłyków
  • olej

Sposób przygotowania:

Kolorowe szaszłyki z grilla
Cukinię umyć, pokroić w plastry ok.0,5 cm (nie obierać), pokropić olejem plasterki i posypać czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi.Dokładnie wymieszać , aby wszystkie plastry równo były posypane.Odstawić do lodówki.
Paprykę opłukać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę ok.2,5 cm.Skropić olejem i oprószyć curry, wymieszać i wstawić do lodówki.Cebule czerwone obrać, pokroić w plastry.Kiełbasę także kroimy na ok.1 cm plastry.
Nadziewać na patyczki do szaszłyków kiełbasę, cukinię,kiełbasę,cebulę,kiełbasę,żółtą paprykę itd.
Pokropić szaszłyki delikatnie olejem i obficie posypać przyprawą do szaszłyków ze wszystkich stron.Grillować z dwóch stron.