Sposób przygotowania:
Kolorowy jogurtowiec z truskawkami
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier. Kiedy piana jest ubita, zmniejszyć obroty robota na najmniejsze i dodać sok cytrynowy oraz rozmieszane żółtka, żółtka dolewamy małym porcjami, następnie dolewamy olej i jogurt, cały czas ucierając.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, wsypując do masy jajecznej delikatnie wszystko razem ze sobą łączymy ( przy pomocy łyżki). Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia na dnie wykładamy 3/4 ciasta i rozciągamy po całej blaszce, pozostałe ciasto mieszamy z 2 łyżkami jogurtu oraz kakao i wykładamy na jasne ciasto, lekko je na nim rozprowadzić. Truskawki w całości układamy na wierzchu ciasta w niewielkich odstępach, lekko je wciskając w ciasto.
Pieczemy w temp.190 st około 40-45 minut, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy świeżymi owocami.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, wsypując do masy jajecznej delikatnie wszystko razem ze sobą łączymy ( przy pomocy łyżki). Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia na dnie wykładamy 3/4 ciasta i rozciągamy po całej blaszce, pozostałe ciasto mieszamy z 2 łyżkami jogurtu oraz kakao i wykładamy na jasne ciasto, lekko je na nim rozprowadzić. Truskawki w całości układamy na wierzchu ciasta w niewielkich odstępach, lekko je wciskając w ciasto.
Pieczemy w temp.190 st około 40-45 minut, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy świeżymi owocami.
SylaUla