Sposób przygotowania:
Jogurtowiec z kokosemprzygotowanie
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodajemy żółtka i pokrojone w kosteczkę masło- wszystko siekamy aż do uzyskania kruszonki, potem szybko zagniatamy, aż dokładnie połączą sie nam wszystkie składniki.
Ciasto dzielimy na dwie części- jedną mniejszą wkładamy do woreczka i do zamrażarki, drugą większą wylepiamy blachę wysmarowana tłuszczem, lub wyłożoną papierem do pieczenia.
masa jogurtowa
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli na sztywno.
Osobno mieszamy jogurt z cukrem, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , dodajemy kokos
Do masy na końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy.
pieczenie
Masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy górę.
Na masę ścieramy drugą część ciasta ( tego z zamrażalnika).
Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach, uchylamy drzwiczki i zostawiamy jeszcze w wyłączonym piekarniku na 15 minut.
Zimne można oprószyć cukrem pudrem.