reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Jogurtowiec z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekkie, pyszne i mało słodkie- jeżeli wolicie słodsze wypieki to dodajecie zarówno do ciasta jak i masy jogurtowej, nam takie odpowiada najbardziej:)

Jogurtowiec z kokosem

Składniki:

Jogurtowiec z kokosem

Składniki: blacha 24x37cm

  • Ciasto:
  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła

 

  • Masa jogurtowa:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 duże kubki jogurtu (340 g każdy)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Jogurtowiec z kokosem

przygotowanie

Jogurtowiec z kokosem
ciasto przygotowujemy tak samo jak kruche, ale nie ma potrzeby go schłoadzać

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodajemy żółtka i pokrojone w kosteczkę masło- wszystko siekamy aż do uzyskania kruszonki, potem szybko zagniatamy, aż dokładnie połączą sie nam wszystkie składniki.

Ciasto dzielimy na dwie części- jedną mniejszą wkładamy do woreczka i do zamrażarki, drugą większą wylepiamy blachę wysmarowana tłuszczem, lub wyłożoną papierem do pieczenia.

masa jogurtowa

Jogurtowiec z kokosem
Po dodaniu białek, masę mieszamy już delikatnie, żeby nie straciła swojej puszystości

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli na sztywno.

Osobno mieszamy jogurt z cukrem, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , dodajemy kokos

Do masy na końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy.

pieczenie

Jogurtowiec z kokosem
przed pieczeniem można posypać górę ciasta dodatkowymi wiórkami

Masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy górę.

Na masę ścieramy drugą część ciasta ( tego z zamrażalnika).


Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach, uchylamy drzwiczki i zostawiamy jeszcze w wyłączonym piekarniku na 15 minut.

Zimne można oprószyć cukrem pudrem.


Tagi:

ciasto masa