kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 751]

Jogurtowiec z brzoskwiniami na biszkoptach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na jogurtowe ciasto na zimno z brzoskwiniami. Ciasto jest słodzone tylko galaretkami owocowymi. Polecam.

Jogurtowiec z brzoskwiniami na biszkoptach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowiec z brzoskwiniami na biszkoptach

 

  • 1000 g jogurtu naturalnego
  • 3 galaretki krystaliczne
  • 800 ml gorącej wody
  • 5 płaskich brzoskwiń ( paraguayo )
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • mała paczka biszkoptów
  • folia aluminiowa do tortownicy
  • tortownica o średnicy 24

Sposób przygotowania:

Jogurtowiec z brzoskwiniami na biszkoptach
Galaretki krystaliczne rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, mieszamy i studzimy. W międzyczasie obieramy brzoskwinie ze skórki i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny.

Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, mieszamy i studzimy.

Tortownicę wykładamy folią aluminiową i układamy biszkopty.

Do stężonej galaretki dodajemy jogurt i mieszamy. Gdy masa zacznie lekko tężeć przelewamy do tortownicy na biszkopty i wstawiamy do lodówki.

Na stężonej masie jogurtowej układamy pokrojone brzoskwinie i wlewamy półpłynną galaretkę brzoskwiniową. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. 
Jogurtowiec z brzoskwiniami na biszkoptach
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Jogurtowiec z brzoskwiniami na biszkoptach
Jogurt naturalny dodajemy do galaretki i mieszamy do połączenia.
Jogurtowiec z brzoskwiniami na biszkoptach
Pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie układamy na stężonej masie.
Jogurtowiec z brzoskwiniami na biszkoptach
Na samym końcu wlewamy pomarańczowe galaretki.

Tagi:

deser