ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Koltety mielone pikantne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mielone kotlety z łopatki wieprzowej z ryżem z ostrą papryką, idealne na obiad ale też na zimno do pieczywa.

Koltety mielone pikantne Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Koltety mielone pikantne

 

  • łopatka mielona 70 dag,
  • bułka tarta 3/4 szklanki,
  • jajka 1 sztuka "L",
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony czarny 1 łyżeczka,
  • kucharek 2 łyżki,
  • ryż ugotowany 1 woreczek 100 gram,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Koltety mielone pikantne
Ugotowany ryż wsypać do miski i dobrze wyrobić ręką z mięsem mielonym bułką tartą, jajkiem, kucharkiem, papryką ostrą pieprzem ziołowym i mielonym pieprzem czarnym na kleistą masę.

Zwilżonymi dłońmi w wodzie formować nie grube okrągłe kotlety, kłaść na gorący olej i lekko je łyżką spłaszczyć.

Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, odkładać na talerz.
Koltety mielone pikantne
Masa powinna być wyrobiona na kleistą masę.
Koltety mielone pikantne
Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.