Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kotlety mielone w stylu szwedzkim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Każdy z nas ma jakiś patent i pomysł na kotlety mielone, a czy próbowaliście kotletów mielonych z burakiem? Jeśli nie polecam nadają kotleta nie tylko fajny kolor ale i niecodzienny smak :)

Kotlety mielone w stylu szwedzkim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone w stylu szwedzkim

 

  • 250 gram mięsa mielonego wieprzowego
  • 250 gram mięsa mielonego wołowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 upieczony lub ugotowany burak
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone w stylu szwedzkim
Buraka myjemy, zalewamy woda i gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 45-60 minut), studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Umytego buraka możemy też ponacinać nożem, zawinąć folię i piec 30-45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego startego na tarce buraka, musztardę, posiekaną w drobną kostkę czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a także 2 łyżki bułki tartej i śmietanę, wbijamy jajko – wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.

Doprawiamy do smaku sola i pieprzem i wyrabiamy kolejny raz – odstawiamy na 15 minut. Lekko wilgotnymi dłońmi nabieramy porcję mięsa i formuje kotlety, każdy panierujemy w bułce tartej i tępą stroną noża wykonujemy na kotletach kratkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy kotlety smażymy 1 minutę po czym zmniejszamy ogień i smażymy kolejne 5-8 minut z każdej strony.

Usmażone kotlety odsączamy z nadmiary tłuszczu na ręczniku papierowym, serwujemy gorące z ulubioną sałatka i ziemniakami z wody, smacznego ; )
Kotlety mielone w stylu szwedzkim
Do mięsa mielonego dodajemy buraki, śmietanę, musztardę, jajko, cebule i przyprawy
Kotlety mielone w stylu szwedzkim
Wyrabiamy na gładką, jednolitą masę - odstawiamy na 15 minut
Kotlety mielone w stylu szwedzkim
lekko wilgotnymi rękami formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej
Kotlety mielone w stylu szwedzkim
Kotlety smażmy około 8 minut z każdej strony