Sposób przygotowania:
Kotlety mielone w stylu szwedzkim
Buraka myjemy, zalewamy woda i gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 45-60 minut), studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Umytego buraka możemy też ponacinać nożem, zawinąć folię i piec 30-45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego startego na tarce buraka, musztardę, posiekaną w drobną kostkę czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a także 2 łyżki bułki tartej i śmietanę, wbijamy jajko – wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.
Doprawiamy do smaku sola i pieprzem i wyrabiamy kolejny raz – odstawiamy na 15 minut. Lekko wilgotnymi dłońmi nabieramy porcję mięsa i formuje kotlety, każdy panierujemy w bułce tartej i tępą stroną noża wykonujemy na kotletach kratkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy kotlety smażymy 1 minutę po czym zmniejszamy ogień i smażymy kolejne 5-8 minut z każdej strony.
Usmażone kotlety odsączamy z nadmiary tłuszczu na ręczniku papierowym, serwujemy gorące z ulubioną sałatka i ziemniakami z wody, smacznego ; )
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego startego na tarce buraka, musztardę, posiekaną w drobną kostkę czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a także 2 łyżki bułki tartej i śmietanę, wbijamy jajko – wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.
Doprawiamy do smaku sola i pieprzem i wyrabiamy kolejny raz – odstawiamy na 15 minut. Lekko wilgotnymi dłońmi nabieramy porcję mięsa i formuje kotlety, każdy panierujemy w bułce tartej i tępą stroną noża wykonujemy na kotletach kratkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy kotlety smażymy 1 minutę po czym zmniejszamy ogień i smażymy kolejne 5-8 minut z każdej strony.
Usmażone kotlety odsączamy z nadmiary tłuszczu na ręczniku papierowym, serwujemy gorące z ulubioną sałatka i ziemniakami z wody, smacznego ; )
zosiani
nefretete1967