Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kombinacje z Gremolatą :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo podoba mi sie smak Gremolaty . Potrzebowałam czegoś zbliżonego smakiem ale o lekko koperkowej tonacji.

Kombinacje z Gremolatą :

Składniki:

Kombinacje z Gremolatą :

 

  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 średniej wielkości ząbki czosnku
  • otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa
  • szczypta soli gruboziarnistej

 

Sposób przygotowania:

Kombinacje z Gremolatą :
Umyć natkę pietruszki i koper , osuszyć i oberwać grubsze łodyżki . Drobno pokroić .Ząbki czosnku oczyszczone utrzeć z odrobiną soli .Cytrynę sparzyć , wytrzeć i drapaczkiem do skórek cytrusowych otrzeć cieniutkie paseczki . Wszystko wymieszać .
Można sobie ułatwić pracę wrzucając wszystkie składniki do malaksera i siekać kilka minut .
Proponuję robić bezpośrednio przed użyciem bo jak postoi to mięknie.
Klasyczna Gremolata to doskonały dodatek do dań z kuchni włoskiej - klasycznie podawana jest do giczy cielęcej ( Osso buco ) .
Ta wersję podałam do filetów pstrąga smażonych na maśle .