CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Komosa biała zamiast szparagów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Komosa biała to chwast i jednocześnie zioło. W tym roku znowu pilnowałam aby nikt jej nie wyrwał, trochę jej nazbierałam. Tą większą podałam jak szparagi.

Komosa biała zamiast szparagów Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Komosa biała zamiast szparagów

 

  • 12-14 większych okazów komosy białej ( 17-23 cm wysokości )
  • pestki słonecznika spora garść
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Komosa biała zamiast szparagów
Do tej potrawy najlepsza będzie ta większa młoda komosa, do 15-20 cm.

Po zbiorach należy odciąć korzenie, dokładnie przepłukać.

Te większe okazy możemy przyrządzić jak szparagi. Jeśli trafi się nam nieco większy niż 20 cm, wystarczy obciąć 2-3 cm stwardniałej łodygi.

Do gotowania komosy wystarczy niewielka ilość wody, tak aby ją przykryła.

Komosę zagotowujemy, odlewamy pierwszą wodę, dolewamy gorącej wody i gotujemy około 5 -6 minut.

Komosę delikatnie przekładamy na sitko, lekko opłukujemy zimną wodą.

Na grubej suchej patelni prażymy pestki słonecznika, dodajemy 1-2 łyżki masła, plasterki czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Gdy masło rozpuści się, kładziemy komosę i na małym ogniu króciutko przesmażamy.

Ciepłą wykładamy na talerze. Pyszne.
Komosa biała zamiast szparagów
Lepiej wybierać komosę młodą o wysokości 15-20 cm

Tagi:

zioła