Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Szparagi zapiekane w szynce i serze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak przygotowane świerze szparagi mogą stanowić przystawkę do obiadu, ale mogą też być daniem głównym.

Szparagi zapiekane w szynce i serze Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szparagi zapiekane w szynce i serze

 

  • 1/2 kg białych szparagów (1/2 pęczka)
  • 150 g szynki gotowanej
  • 150 g żółtego sera (startego)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 plaska łyżeczka cukru
  • 1 plaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Szparagi zapiekane w szynce i serze
► Szparagi umyć, obrać z włóknistej skórki i odciąć zdrewniałą dolną końcówkę (około 2 cm). Górna część szparaga włącznie z takzwanym łebkiem (około 2cm), jest delikatna i nie wymaga obierania.

► Białe szparagi najlepiej gotować na stojąco, zwiążane bawełnianym sznurkiem, ponieważ ich główki są bardzo delikatne i bardzo szybko miękną. W garnku zagotować wodę, dodać cukier, sól i masło, następnie włóżyć szparagi i gotować pod przykryciem (jeśli gotujemy na leżąco, to nie musimy przykrywać garnka). Gotować około 6 minut od momentu zagotowania. Ugotowane wyjąć z wody, odsączyć, po dwa sparagi owinąć plasterkiem szynki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

► Tak przygotowane sparagi posypać startym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut w temperaturze 180C / Termoobieg /, aż się ser stopi, następnie 5 minut dodatkowo pod górną grzałką grilla, aż ser zbrązowieje.
Szparagi zapiekane w szynce i serze
Tak przygotowane sparagi zapiekać - aż się ser stopi i zbrązowieje.
Szparagi zapiekane w szynce i serze
Po dwa sparagi owinąć plasterkiem szynki - ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać startym serem.