czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Polędwiczka ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Polędwiczki wieprzowe to smaczne i delikatne mięsa, doskonale komponuje się z serowym sosem i zielonymi szparagami.

Polędwiczka ze szparagami

Składniki:

Polędwiczka ze szparagami

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka ze szparagami
Obie polędwiczki obtoczyć w grubo mielonym pieprzu, soli i ziołach i ponacinać ostrym nożem.

Umyte listki szałwii włożyć w nacięcia w mięsie i na noc do lodówki.

Polędwiczki obsmażyć ze wszystkich stron na łyżce średnio rozgrzanego oleju.

Mięso zdjąć z patelni, odstawić na 10 minut, żeby wchłonęło soki i pokroić w plastry.

Ze szparagów odłamać końcówki, szparagi same złamią się tam gdzie kończy się zdrewniała część, resztę pokroić w krążki, zostawiając główki w całości.

Plastry polędwiczki obsmażyć z obu stron, dodać szparagi i podlać niewielka ilością wody. Całość dusić pod przykryciem 10 minut, dodać główki szparagów i serek topiony.

Gotować często mieszając, przez 10 minut. Doprawić do smaku. Ja podałam z kaszą orkiszową. Smacznego :)

Tagi:

mięso danie