pelargoniab12

pelargoniab12

Szef Kuchni
[Przepisów: 81]

Kompot agrestowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jest smaczny , lekko kwaskowaty .

Kompot  agrestowy

Składniki:

Kompot agrestowy

 

 

Sposób przygotowania:

Kompot agrestowy
Aby zrobić kompot agrestowy trzeba najpierw umyćagrest. Oczyścić z szypułek .Wyparzyć litrowe słoiki ( najlepiej twisty ). Do każdego słoika nakładać 1/2 pojemności agrest . Wsypać do każdego po 4 łyżki cukru ( jak agrest jest bardzo kwaśny to można dać więcej cukru ). Zalać przegotowaną wodą . Dobrze zakręcić słoiki. Ustawić w garnku do wekowania na podkładce . Wlać wodę do wysokości 1/2 słoików . Zagotować - zmniejszyć gaz i wekować 15 minut . Pozostawić słoiki w garnku aż trochę ostygną . Wyjąć ostudzić . Przechowywać w chłodzie .