monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Tarta z kokosowym jogurtem i agrestem w wersji fit

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 7

I znów pora na coś słodkiego a jednocześnie niskokalorycznego:) Tym razem jest to tarta z delikatnym jogurtem greckim i agrestem:) mmm pyszności:)

Tarta z kokosowym jogurtem i agrestem w wersji fit Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarta z kokosowym jogurtem i agrestem w wersji fit

 

  • Ciasto:
  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 75 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 ml jogurtu naturalnego 0%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka stevii
  • Masa:
  • 250 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 łyżeczka stevii
  • 10 g ksylitolu
  • 2 łyżeczki wiórków koksowych
  • 1 jajko
  • 10 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g agrestu

 

  • Forma 21 cm

Sposób przygotowania:

Tarta z kokosowym jogurtem i agrestem w wersji fit

Ciasto:

Tarta z kokosowym jogurtem i agrestem w wersji lig
mąki wymieszać dodać jajko i wyrabiać ciasto

Do miski przesypać obie mąki, dodać stevię i wymieszać. Wbić jajko i rozmieszać łyżką.

ETAP 2:

Tarta z kokosowym jogurtem i agrestem w wersji lig
dodać jogurt i ekstrakt i dokończyć wyrabianie ciasta

Następnie stopniowo wlewać jogurt i ekstrakt waniliowy i wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne i odchodzić od ręki. Owinąć folia i włożyć do lodówki na 30-45 minut.

ETAP 3:

Tarta z kokosowym jogurtem i agrestem w wersji lig
ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę

Po tym czasie rozwałkować i przełożyć do formy. Ciasto wielokrotnie nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i podpiec do lekkiego zrumienienia.

Przełożenie:

Tarta z kokosowym jogurtem i agrestem w wersji lig
w miseczce wymieszać jogurt z jajkiem trzepaczką

Do miski przełożyć jogurt. Dodać jajko i wymieszać trzepaczką.

ETAP 5:

Tarta z kokosowym jogurtem i agrestem w wersji lig
dodać wiórki słodziwa i mąkę i znów wymieszać

Wsypać stevię i ksylitol i dobrze wymieszać. Do miski dodać wiórki koksowe oraz mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek.

ETAP 6:

Tarta z kokosowym jogurtem i agrestem w wersji lig
na podpieczone ciasto wyłożyć agrest i wylać jogurt

Agrest opłukać, osuszyć i oczyścić z ogonków. Na podpieczony spód wysypać owoce i delikatnie zalać jogurtem. Piec w 180 st około 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego!