misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Słodkie przetwory Michaeli

Kompot aroniowo-jabłkowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Aromatyczny napój i wspaniałe owoce :)

Kompot aroniowo-jabłkowy

Składniki:

Kompot aroniowo-jabłkowy

 

 

Sposób przygotowania:

Kompot aroniowo-jabłkowy
Aronię zebraną po przymrozkach lub zamrożoną w zamrażarce wsypać do garnka i zalać woda ugotować sok, wystudzić i przecedzić. Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w ćwiartki lub ósemki, napełnić słoiki do połowy wysokości. Do każdego słoika 1 litrowego wsypać 3 kopiaste łyżki cukru i wlać ok. 200 ml soku z aronii, pozostałą część uzupełnić wodą. Słoiki pasteryzować ok. 25-30 minut. Tak przyrządzony kompot jest bardzo pyszny, owoce również nadają się na ciasto. SMACZNEGO!