misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Słodkie przetwory Michaeli

Kompot brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zdrowy i wyjątkowo aromatyczny kompot jako dodatek do obiadu lub samodzielny deser...

Kompot brzoskwiniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot brzoskwiniowy

 

  • 4-5 sztuk brzoskwiń na słoik 1 l
  • 3 ½ kopiastych łyżek cukru na słoik 1 l
  • Woda

 

Sposób przygotowania:

Kompot brzoskwiniowy
Brzoskwinie zerwane i po kilkudniowym okresie leżakowania (powinny być lekko miękkie) należy umyć w letniej wodzie. Każdą brzoskwinię myjemy miękką szczoteczką (delikatnie szorujemy) zwracając uwagę na miejsce gdzie był ogonek i płuczemy w zimnej wodzie. Tak przygotowane brzoskwinie wkładamy do słoików o pojemności 1 litra, do każdego słoika sypiemy cukier i zalewamy zimną wodą z kranu. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy ok. 25 minut (owoce muszą się podnieść). Studzimy, przechowujemy w chłodnym miejscu. Kompot najlepszy jest po kilkumiesięcznym okresie leżakowania gdy płyn robi się lekko oleisty, nie wymaga rozcieńczania. SMACZNEGO! UWAGA: Proporcje podane są na 1 słoik, radzę wybierać mniejsze i średnie brzoskwinie.
Kompot brzoskwiniowy
Brzoskwinie szorujemy miękką szczoteczką i płuczemy w zimnej wodzie...
Kompot brzoskwiniowy
brzoskwinie wkładamy do słoików i dodajemy cukier oraz zalewamy wodą...
Kompot brzoskwiniowy
słoiki zakręcamy i wkładamy do garnka wyłożonego ręcznikiem lub specjalną wkładką do pasteryzacji...
Kompot brzoskwiniowy
słoiki pasteryzujemy ok. 25 minut, owoce powinny się podnieść...