Sposób przygotowania:
Kompot brzoskwiniowy
Brzoskwinie zerwane i po kilkudniowym okresie leżakowania (powinny być lekko miękkie) należy umyć w letniej wodzie. Każdą brzoskwinię myjemy miękką szczoteczką (delikatnie szorujemy) zwracając uwagę na miejsce gdzie był ogonek i płuczemy w zimnej wodzie. Tak przygotowane brzoskwinie wkładamy do słoików o pojemności 1 litra, do każdego słoika sypiemy cukier i zalewamy zimną wodą z kranu. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy ok. 25 minut (owoce muszą się podnieść). Studzimy, przechowujemy w chłodnym miejscu. Kompot najlepszy jest po kilkumiesięcznym okresie leżakowania gdy płyn robi się lekko oleisty, nie wymaga rozcieńczania. SMACZNEGO! UWAGA: Proporcje podane są na 1 słoik, radzę wybierać mniejsze i średnie brzoskwinie.