pelargoniab12

pelargoniab12

Szef Kuchni
[Przepisów: 81]

Kompot rabarbarowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Warto robić na zimę szczególnie kiedy jest z własnej działki

Kompot  rabarbarowy

Składniki:

Kompot rabarbarowy

 

 

Sposób przygotowania:

Kompot rabarbarowy
Aby zrobić kompot rabarbarowy trzeba najpierw umyć i obrać rabarbar . Pokroić na kawałki ( ok. 1 cm ). Wyparzyć litrowe słoiki ( najlepiej twisty ). Do każdego słoika nakładać 1/2 pojemności rabarbaru . Wsypać do każdego po 4 łyżki cukru. Zalać przegotowaną wodą . Dobrze zakręcić słoiki. Ustawić w garnku do wekowania na podkładce . Wlać wodę do wysokości 1/2 słoików . Zagotować - zmniejszyć gaz i wekować 15 minut . Pozostawić słoiki w garnku aż trochę ostygną . Wyjąć ostudzić . Przechowywać w chłodzie .