Sposób przygotowania:
Ciasto korzenne ze skórką pomarańczową
Do wysokiej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, kakao, przyprawę do piernika, oraz proszek do pieczenia. Masło roztapiamy w rondelku, studzimy przez chwilę i dodajemy do reszty składników.
Dodajemy również jajka oraz mleko i miksujemy do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Dodajemy skórkę pomarańczową (zostawiamy trochę do dekoracji) i mieszamy łyżką.
Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem.
Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy piernik wystygnie, polewamy go rozpuszczoną czekoladą i posypujemy resztą skórki pomarańczowej.
Dodajemy również jajka oraz mleko i miksujemy do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Dodajemy skórkę pomarańczową (zostawiamy trochę do dekoracji) i mieszamy łyżką.
Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem.
Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy piernik wystygnie, polewamy go rozpuszczoną czekoladą i posypujemy resztą skórki pomarańczowej.
![Piernik ze skórką pomarańczową Piernik ze skórką pomarańczową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/piernik-ze-skorka-pomaranczowa-566906.jpg)
![Piernik ze skórką pomarańczową Piernik ze skórką pomarańczową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/piernik-ze-skorka-pomaranczowa-566907.jpg)
![Piernik ze skórką pomarańczową Piernik ze skórką pomarańczową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/piernik-ze-skorka-pomaranczowa-566908.jpg)
![Piernik ze skórką pomarańczową Piernik ze skórką pomarańczową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/piernik-ze-skorka-pomaranczowa-566909.jpg)