Sposób przygotowania:
Ciasto korzenne ze skórką pomarańczową
Do wysokiej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, kakao, przyprawę do piernika, oraz proszek do pieczenia. Masło roztapiamy w rondelku, studzimy przez chwilę i dodajemy do reszty składników.
Dodajemy również jajka oraz mleko i miksujemy do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Dodajemy skórkę pomarańczową (zostawiamy trochę do dekoracji) i mieszamy łyżką.
Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem.
Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy piernik wystygnie, polewamy go rozpuszczoną czekoladą i posypujemy resztą skórki pomarańczowej.
Dodajemy również jajka oraz mleko i miksujemy do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Dodajemy skórkę pomarańczową (zostawiamy trochę do dekoracji) i mieszamy łyżką.
Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem.
Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy piernik wystygnie, polewamy go rozpuszczoną czekoladą i posypujemy resztą skórki pomarańczowej.