Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1054]

Ciasto korzenne ze skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny, puszysty piernik z kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczowej, polany czekoladą. Prosty w przygotowaniu.

Ciasto korzenne ze skórką pomarańczową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto korzenne ze skórką pomarańczową

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao instant
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 125 gram masła
  • 100 gram skórki pomarańczowej
  • 100 gram czekolady deserowej lub gorzkiej

Sposób przygotowania:

Ciasto korzenne ze skórką pomarańczową
Do wysokiej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, kakao, przyprawę do piernika, oraz proszek do pieczenia. Masło roztapiamy w rondelku, studzimy przez chwilę i dodajemy do reszty składników.

Dodajemy również jajka oraz mleko i miksujemy do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Dodajemy skórkę pomarańczową (zostawiamy trochę do dekoracji) i mieszamy łyżką.

Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem.

Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy piernik wystygnie, polewamy go rozpuszczoną czekoladą i posypujemy resztą skórki pomarańczowej.
Piernik ze skórką pomarańczową
Do wysokiej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, kakao, przyprawę do piernika, oraz proszek do pieczenia.
Piernik ze skórką pomarańczową
Masło roztapiamy w rondelku, studzimy przez chwilę i dodajemy do reszty składników.
Piernik ze skórką pomarańczową
Dodajemy skórkę pomarańczową (zostawiamy trochę do dekoracji) i mieszamy łyżką.
Piernik ze skórką pomarańczową
Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem.