Sposób przygotowania:
Filety z dorsza po greckuRyba
Rybę oczyszczamy i osuszamy. Kroimy na kawałki. Lekko solimy i doprawiamy pieprzem cytrynowym.
Ciasto
Jajka mieszamy z mlekiem i dodajemy mąkę, aby powstało dość gęste ciasto. Lekko doprawiamy solą i pieprzem.
Smażenie
Kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z dwóch stron.
Warzywa
Na odrobinie oleju podsmażamy rozdrobniony czosnek, pokrojoną cebulkę i pora. Dodajemy starte na grubej tarce marchew i pietruszkę i razem podsmażamy. Dodajemy listek i ziele angielskie.
Gdy warzywa zmiękną, zalewamy passatą i dusimy razem, doprawiając do smaku.
Układanie
W naczyniu układamy na przemian warzywa i kawałki ryb, tak by na koniec przykryć wszystko warzywami. Studzimy dokładnie przed wstawieniem do lodówki.