WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 846]

Filety z dorsza po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne wigilijne danie rybne, przygotowywane ze smażonego w cieście dorsza z duszonymi w pomidorach warzywami.

Filety z dorsza po grecku

Składniki:

Filety z dorsza po grecku

 

Sposób przygotowania:

Filety z dorsza po grecku

Ryba

Filety z dorsza po grecku
Rybę kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy.

Rybę oczyszczamy i osuszamy. Kroimy na kawałki. Lekko solimy i doprawiamy pieprzem cytrynowym.

Ciasto

Filety z dorsza po grecku
Ciasto do smażenia ryb powinno być dość gęste.

Jajka mieszamy z mlekiem i dodajemy mąkę, aby powstało dość gęste ciasto. Lekko doprawiamy solą i pieprzem.

Smażenie

Filety z dorsza po grecku
Ryby smażymy w cieście na rozgrzanym oleju.

Kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z dwóch stron.

Warzywa

Filety z dorsza po grecku
Warzywa podsmażamy i dusimy z passatą pomidorową.

Na odrobinie oleju podsmażamy rozdrobniony czosnek, pokrojoną cebulkę i pora. Dodajemy starte na grubej tarce marchew i pietruszkę i razem podsmażamy. Dodajemy listek i ziele angielskie.

Gdy warzywa zmiękną, zalewamy passatą i dusimy razem, doprawiając do smaku.

Układanie

Filety z dorsza po grecku
Ryby i warzywa układamy na przemian w naczyniu.

W naczyniu układamy na przemian warzywa i kawałki ryb, tak by na koniec przykryć wszystko warzywami. Studzimy dokładnie przed wstawieniem do lodówki.