Sposób przygotowania:
Kompot z agrestu
Owoce nie powinny być do końca dojrzałe, ponieważ wówczas mają najwięcej witaminy C. Agrest najpierw przebieramy, następnie myjemy, kilkakrotnie zmienia- jąc wodę i osączamy. Wówczas oczyszczamy z pozo- stałości dna kwiatowego i szypułek, po czym spłuku- jemy. Gotujemy zalewę, używając wody i cukru. Jeśli na powierzchni zalewy powstawać będzie szumek, usuwamy go. Oczyszczone owoce wkładamy do wygo- towanych słoików typu twist, zwracając uwagę na to, aby w jednym słoiku znajdowały się owoce równej wielkości. Po napełnieniu owocami, słoje zalewamy gorącym, zaraz po ugotowaniu, płynem do pełnego przykrycia owoców. Zalewa powinna być na poziomie centymetra od brzegu słoika. Po zamknięciu słoików umieszczamy je w kotle z wodą ogrzaną do temperatu- ry wody w słoikach. Wodę podgrzewamy do tempera- tury 90 stopni i pasteryzacja powinna trwać przez 20 minut. Następnie słoiki wyjmujemy, dociskamy za- krętki, stawiając słoiki do góry dnem, czekając zanim ostygną. W ten sposób zapobiegamy wypływaniu owo- ców do góry. Po ostygnięciu, słoiki wstawiamy do ciemnego pomieszczenia.