mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Kompot z czerwonej porzeczki na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny kompot na zimę pełen witamin

Kompot z czerwonej porzeczki na zimę

Składniki:

Kompot z czerwonej porzeczki na zimę

 

  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 1/2 kg cukru
  • woda

Sposób przygotowania:

Kompot z czerwonej porzeczki na zimę
Porzeczki płuczemy i oczyszczamy. Słoiki (najlepiej 0,33 l) wyparzamy. Do słoików wrzucamy 3 łyżki owoców i łyżkę lub półtora cukru (zależy jak lubimy), słoik zalewamy zimną wodą do pełna (niżej pierścieni). Dokładnie zakręcamy, ja jeszcze wstrząsam słoikiem, by rozpuścić trochę cukier. Pasteryzuję od pół godziny do 45 minut.