Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Kompot z czerwonych mirabelek (na zimę)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że domowy kompot jest najlepszy, a szczególne kiedy w zimie możemy cieszyć się smakiem lata.

Kompot z czerwonych mirabelek (na zimę)

Składniki:

Kompot z czerwonych mirabelek (na zimę)

 

Sposób przygotowania:

Kompot z czerwonych mirabelek (na zimę)
Słoiki umyć i wyparzyć. Mirabelki umyć. Wkładać do litrowych słoików do 3/4 wysokości słoików.

Zasypać cukrem. Ja dałam 3, 5 łyżki cukru na jeden słoik, bo trochę kwaskowate wydawały mi się owoce. Zalać przegotowaną wodą (temp. ok. 70°C), zostawiając ok. 2 cm wolne od płynu.

Dokładnie zakręcić wieczka ( powinny być wyparzone i suche). Pasteryzować 10-15 minut.

Odwrócić do góry dnem i tak pozostawić do pełnego wystudzenia.