Sposób przygotowania:
Kompot z czerwonych mirabelek (na zimę)
Słoiki umyć i wyparzyć. Mirabelki umyć. Wkładać do litrowych słoików do 3/4 wysokości słoików.
Zasypać cukrem. Ja dałam 3, 5 łyżki cukru na jeden słoik, bo trochę kwaskowate wydawały mi się owoce. Zalać przegotowaną wodą (temp. ok. 70°C), zostawiając ok. 2 cm wolne od płynu.
Dokładnie zakręcić wieczka ( powinny być wyparzone i suche). Pasteryzować 10-15 minut.
Odwrócić do góry dnem i tak pozostawić do pełnego wystudzenia.
Zasypać cukrem. Ja dałam 3, 5 łyżki cukru na jeden słoik, bo trochę kwaskowate wydawały mi się owoce. Zalać przegotowaną wodą (temp. ok. 70°C), zostawiając ok. 2 cm wolne od płynu.
Dokładnie zakręcić wieczka ( powinny być wyparzone i suche). Pasteryzować 10-15 minut.
Odwrócić do góry dnem i tak pozostawić do pełnego wystudzenia.