Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kompot z mirabelek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lekko cierpki kompot z mirabelek doskonały na upalne dni.

Kompot z mirabelek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kompot z mirabelek

 

Sposób przygotowania:

Kompot z mirabelek
Śliwki dokładnie obieramy z liści i przeglądamy. Te kwaśne owoce bardzo lubią robaki. Obrane i umyte śliwki zalewamy wodą, dorzucamy goździki i doprowadzamy do wrzenia. Jak woda zacznie wrzeć...gotujemy dwie minuty i odstawiamy z ognia. Przykrywamy naczynie pokrywką i czekamy 30 min, aby śliwki puściły sok. Słodzimy do smaku i gotowe. Nie polecam słodzenia całości za pierwszym razem, to przyśpiesza fermentację. Jeśli zaraz nie wypijemy wszystkiego niech zostanie niesłodzone.
Kompot z mirabelek
Śliwki są bardzo niepozorne, ale smaczne .
Kompot z mirabelek
Obrane i wypłukane owoce zalewamy wodą i gotujemy.