Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Kompot z mirabelek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smak tego kompotu kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam te śliwki zrywane gdzieś na polu na wsi. Super smak.

Kompot z mirabelek

Składniki:

Kompot z mirabelek

 

Sposób przygotowania:

Kompot z mirabelek
Mirabelki dokładnie myjemy i odstawiamy do odcieknięcia. Do wyparzonych słoików wkładamy mirabelki, wsypujemy po 2 czubate łyżki cukru i kilka kropel soku z cytryny. Zalewamy zimną wodą i szczelnie zakręcamy. Kompoty pasteryzujemy przez około 5- 8 minut w garnku z wodą tak, żeby słoiki były zanurzone do ¾ wysokości. Odstawiamy do góry dnem do momentu wystygnięcia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Tagi:

kompot