Kompot z czerwonych porzeczek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny kompot z czerwonych porzeczek na zimę

Kompot z czerwonych porzeczek

Składniki:

Kompot z czerwonych porzeczek

 

  • Składniki:
  • 2 kg czerwonych porzeczek
  • cukier

Sposób przygotowania:

Kompot z czerwonych porzeczek
Porzeczki przebrałam i opłukałam. Do umytych i wysuszonych litrowych słoików wsypałam porzeczki do 3/4 wysokości słoika. Następnie do słoików z porzeczkami dodałam cukier - na jeden słoik 3 łyżki . Tak przygotowane słoiki przykryłam ściereczką i odstawiłam na jakieś 8-9 godzin. Najlepiej ten kompot zaczynać robić późnym popołudniem i odstawić na noc. Rana, albo po 8-9 godzinach do porzeczek dolałam przegotowaną wodę, do pełna i zakręciłam słoiki. Do dużego garnka włożyłam słoiki. Aby zapobiec pęknięciu słoików w garnku umieściłam materiałowe, ścierki kuchenne, tak by oddzielały od siebie poszczególne słoiki. Do garnka wlałam wodę i gotowałam słoiki przez jakieś 15 - 20 minut od rozpoczęcia wrzenia. Po ugotowaniu wyjęłam słoiki i przewróciłam je do góry dnem na 5 minut.