Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Kompot z jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Kompot z jabłek

Składniki:

Kompot z jabłek

 

  • 1 kg jabłek,
  • 40 dag cukru,
  • 0,5 litra wody.

 

 

Sposób przygotowania:

Kompot z jabłek
Najlepsze na kompoty są jabłka kwaśne, późno dojrzewające. Owoce starannie myjemy, cienko obieramy, usuwamy części robaczywe i stłuczone i wydrążamy gniazda nasienne. Zaraz po obraniu, jabłka należy umieścić na kilka minut w wodzie z odrobiną kwasku cytrynowego, co powinno zapobiec ściemnieniu owo- ców. Następnie jabłka umieszczamy w wygotowanych słoikach i zalewamy gorącym syropem przygotowanym z wody i cukru z ewentualnym dodatkiem cynamonu. Słoiki starannie zakręcamy i umieszczamy w kotle z podgrzaną do temperatury 90 stopni wodą. Pasteryzujemy je przez 25 minut, wyjmujemy, ostudzamy i umieszczamy w chłodnym miejscu.