pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Kompot z mirabelek z waniliową nutą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Złociste mirabelki - małe słoneczka zamknięte w słoiku, wprawią każdego w optymistyczny nastrój. Idealny napój na jesienno-zimowe dni.

Kompot z mirabelek z waniliową nutą

Składniki:

Kompot z mirabelek z waniliową nutą

 

  • 1,5 kg mirabelek
  • cukier waniliowy własnej roboty
  • przegotowana woda
  • słoiczki

Sposób przygotowania:

Kompot z mirabelek z waniliową nutą
Mirabelki myjemy, odsączamy na durszlaku i nakładamy do słoiczków. Do każdego słoiczka wsypujemy cukier waniliowy (około 2 łyżek na 0,33 l słoik lub 3 czubate łyżki na 0,5 l ). Mirabeli zalewamy przegotowaną wodą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 20 minut. Jeżeli nie mamy cukru waniliowego domowej roboty to można przygotować syrop: zagotować wodę z cukrem i laską waniliową. Syropem zalewamy mirabelki i pasteryzujemy.

Tagi:

kompot