kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 851]

Kompot z mirabelek z cynamonem i anyżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mirabelki kojarzą mi się z dzieciństwem. Rosły koło naszego domu a babcia przygotowywała z nich pyszny kompot. Wzbogaciłam jego smak cynamonem i anyżem, których aromat świetnie się komponuje z kwaskowatym smakiem mirabelek. Pyszny i orzeźwiający.

Kompot z mirabelek z cynamonem i anyżem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot z mirabelek z cynamonem i anyżem

 

Sposób przygotowania:

Kompot z mirabelek z cynamonem i anyżem
Owoce myjemy i wkładamy do dużego garnka. Dolewamy wody oraz dodajemy anyż i laskę cynamonu. Gotujemy na małym ogniu aż owoce zaczną gubić skórkę a ich smak przejdzie do kompotu. Dosładzamy wg gustu cukrem. Wg. uznania możemy podawać z owocami lub je odcedzić. W wersji na zimę przelewamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy 15-20 minut.
Kompot z mirabelek z cynamonem i anyżem
Owoce myjemy i wkładamy do dużego garnka. Dolewamy wody oraz dodajemy anyż i laskę cynamonu.
Kompot z mirabelek z cynamonem i anyżem
Dosładzamy wg gustu cukrem lub cukrem trzcinowym.
Kompot z mirabelek z cynamonem i anyżem
Wg. uznania możemy podawać z owocami lub je odcedzić.

Tagi:

kompot