bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Kompot z truskawek na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Prosty i szybki sposób na zamknięcie letnich owoców w słoiki. Bardzo lubię zimową porą otworzyć taki pyszny kompocik z truskawek.

Kompot z truskawek na zimę

Składniki:

Kompot z truskawek na zimę

 

 

  • 4 łyżki cukru na słoik 0,5 l.

 

  • przegotowana ciepła woda

Sposób przygotowania:

Kompot z truskawek na zimę

Przygotowanie truskawek

Kompot z truskawek na zimę
Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy i przekładamy do słoików .

Z truskawek usuwamy szypułki, dokładnie myjemy i przekładamy do wyparzonych słoików.

Zasypywanie cukrem

Kompot z truskawek na zimę
Do każdego słoika wsypujemy po trzy łyżki cukru .

Do każdego słoika wsypujemy po 3 łyżki cukru.

ETAP 3:

Kompot z truskawek na zimę
Wszystkie słoiki zalewamy ciepłą wodą i zakręcamy.

Każdy słoik uzupełniamy ciepłą przegotowaną wodą. Dokładnie wycieramy ranty i zakręcamy nakrętki.

ETAP 4:

Kompot z truskawek na zimę
Słoiki układamy w garnku i pasteryzujemy .

Słoiki układamy w garnku wyłożonym ściereczka, wlewamy wodę. Pasteryzujemy przez 10 minut.