dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Kompot z wiśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczny kompot z wiśni na zimę.

Kompot z wiśni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kompot z wiśni

 

  • 1 kg wiśni
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 l wody

Sposób przygotowania:

Kompot z wiśni
Wiśnie dokładnie oczyszczamy, płuczemy i osuszamy na sicie (można wydrylować - nie koniecznie). W czyste słoiki układamy wiśnie (tak ok 3/4 wysokości słoika). Wodę zagotowujemy z cukrem, tworząc syrop. Studzimy. Gotowym syropem zalewamy słoiki z wiśniami. Szczelnie zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy ok 3 do 5 minut. Po pasteryzacji odstawiamy słoiki do góry dnem do przestudzenia. Smacznego!
Kompot z wiśni
Wiśnie oczyszczay, płuczemy i osuszamy na sicie.
Kompot z wiśni
Wiśnie układamy w czystych słoikach i zalewamy syropem.