Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kompot z wiśni na zimę 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kompot jest idealny do zimowego obiadu, a owoce można wykorzystać do ciasta

Kompot z wiśni na zimę 4

Składniki:

Kompot z wiśni na zimę 4

 

 

Sposób przygotowania:

Kompot z wiśni na zimę 4
Wiśnie przebrać, umyć, osuszyć. Wydrylować ręcznie lub w maszynce. Nałożyć owoce do wyparzonych litrowych słoików, do 2/3 wysokości, dodać 5 łyżek cukru na każdy słoik, zalać wrzątkiem do poziomu 1-2cm od pokrywki. Wytrzeć brzegi, szczelnie zakręcić, pasteryzować na mokro ok. 15-20minut. Po wyznaczonym czasie słoiki wyjąć, odwrócić do góry dnem, zostawić do ostudzenia. Wynieść do piwnicy.