Sposób przygotowania:
Kompot zimowy
Pomarańcze umyć, obrać ze skórek, pokroić na mniejsze kawałki. Limonkę po umyciu również obrać ze skórki. Jeśli w owocach są pestki to należy je usunąć. Jabłka wyszorować, jeśli mają brzydką skórkę oto obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Pomarańcze, limonkę i jabłka wrzucić do garnka, zalać wodą, wsypać 3-4 łyżki cukru i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości owoców, około 20-30 minut. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Skórkę dodać w międzyczasie do kompotu.Gdy kompot lekko ostygnie przelać przez sito, owoce dokładnie odcisnąć. Do kompotu dodać sok z cytryny i wymieszać.rki. Jeśli w owocach są pestki to należy je usunąć. Jabłka wyszorować, jeśli mają brzydką sk