Sposób przygotowania:
Konfitura cebulowa
Najpierw obraną cebulę, następnie kroimy w kostkę, do garnuszka wlewamy olej, rozgrzewamy go i wrzucamy do niego cebulkę. Podsmażamy około 5 minut na małym ogniu i dodajemy 3 łyżki cukru. Dokładnie mieszamy i całość zostawiamy w garnuszku na kolejne 10 min na mniejszym ogniu. Po upływie tego czasu dodajemy wodę i wódkę oraz łyżkę octu i gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz składnikami których nie wykorzystaliśmy do końca tj. : dodajemy pozostałe 4 łyżki octu i ostatnią łyżkę cukru i po raz ostatni odstawiamy garnuszek na bardzo mały ogień. Gotujemy do momentu, kiedy płyn z konfitury odparuje na, tyle, że stanie się gęstym sosem pokrywającym całkowicie miękką cebulę. Gorącą konfiturę można przełożyć do słoiczków, odstawić je do ostygnięcia do góry dnem a następnie przechowywać schowane do spiżarki, lub po prostu podać jeszcze ciepłą. Doskonałe z świeżymi bułeczkami :)
gosiapiotrek23
joanna3
odjechana
zbysiowa