Konfitura cebulowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczna i prosta konfitura, doskonała jako dodatek do mięs, sosów bądź na ciepło do świeżego pieczywa :)

Konfitura cebulowa

Składniki:

Konfitura cebulowa

 

  • 1kg cebuli
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek octu
  • 70ml wódki (opcjonalnie)
  • 100ml wody
  • 4-5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Konfitura cebulowa
Najpierw obraną cebulę, następnie kroimy w kostkę, do garnuszka wlewamy olej, rozgrzewamy go i wrzucamy do niego cebulkę. Podsmażamy około 5 minut na małym ogniu i dodajemy 3 łyżki cukru. Dokładnie mieszamy i całość zostawiamy w garnuszku na kolejne 10 min na mniejszym ogniu. Po upływie tego czasu dodajemy wodę i wódkę oraz łyżkę octu i gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz składnikami których nie wykorzystaliśmy do końca tj. : dodajemy pozostałe 4 łyżki octu i ostatnią łyżkę cukru i po raz ostatni odstawiamy garnuszek na bardzo mały ogień. Gotujemy do momentu, kiedy płyn z konfitury odparuje na, tyle, że stanie się gęstym sosem pokrywającym całkowicie miękką cebulę. Gorącą konfiturę można przełożyć do słoiczków, odstawić je do ostygnięcia do góry dnem a następnie przechowywać schowane do spiżarki, lub po prostu podać jeszcze ciepłą. Doskonałe z świeżymi bułeczkami :)

Tagi:

cebula