Sposób przygotowania:
Burger z konfiturą z czerwonej cebuliPrzygotowanie dodatków
Robimy konfiturę z czerwonej cebuli . Cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka, posypujemy cukrem brązowym, dodajemy chili. Wlewamy wino. Cebulę dusimy do miękkości. Następnie, porcjami, dodajemy ocet balsamiczny i podgrzewamy cebulkę. Robimy to przez ok. 30 minut, na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, możemy dodać szczyptę cynamonu.
Robimy sos pomidorowy. Cebulę i czosnek kroimy drobno, smażymy na oliwie. Dodajemy pomidory z puszki, cukier brązowy, szczyptę chili, sól, pieprz, oliwę. Podgrzewamy na wolnym ogniu kilkanaście minut. Sos blendujemy, doprawiamy ziołami.
Robimy sos czosnkowy: czosnek granulowany łączymy z majonezem i musztardą, mieszamy.
Jeżeli chcemy podać burgera w bułce domowej roboty, pieczemy bułki. Ja upiekłam bułki maślane (https://gotujmy.pl/bulki-maslane,przepisy-skladniki-przepis,270777.html). Możemy też wykorzystać dobre bułki z piekarni :)
Przygotowanie kotletów
Do mięsa dodajemy słodki sos chili. Wyrabiamy. Formujemy 3 kotlety.
Przygotowanie warzyw
Warzywa myjemy. Cukinię kroimy w plastry, paprykę w paseczki, pomidorki na połówki.
Warzywa skrapiamy oliwą, grillujemy na patelni równolegle ze smażeniem burgerów. Warzywa przyprawiamy oregano i solą.
Smażenie burgerów
Burgery smażymy z obu stron na patelni grillowej do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia. Usmażone burgery przyprawiamy solą i pieprzem.
Składanie burgerów
Bułki przekrajamy na pół, smarujemy sosami: jedną połówkę sosem pomidorowym, drugą czosnkowym.
Na jednej z połówek układamy rukolę i warzywa grillowane.
Składanie burgerów - c.d.
Na każdą bułkę wykładamy kotleta, a na mięso - konfiturę z czerwonej cebuli i kolejną porcję warzyw grillowanych. Składamy burgery. Dla ułatwienia jedzenia polecam wbić w każdego burgera dużą wykałaczkę.
SylaUla