pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Konfitura granatowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

do powstania przepisu zainspirowała mnie książka "Przepis na życie"

Konfitura granatowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Konfitura granatowa

 

  • granaty 1,1 kg (trzy sztuki)
  • woda 50ml

Sposób przygotowania:

Konfitura granatowa
Granaty kroimy na mniejsze kawałki i wydrążamy pestki. Wrzucam je do szybkowaru, wlewam odrobinę wody, aby się nie przypaliły i rozpoczynam garowanie. Po 15 minutach odlewam sok do rondelka, a pestki wrzucam do miksera. Miksuje je (wtedy lepiej oddziela się miąższ od twardych ziarenek). Zmiksowane przecieram przez sito wyrzucając twarde ziarenka. Taką pulpę w rondelku stawiam na ogniu i smażę dwa dni po 3-4 godziny na bardzo małym ogniu. Do konfitury nie dodawałem ani grama cukru. Z podanej ilości wyszedł 1 słoiczek 300ml konfitury. Smażenie konfitury można przerwać po jednym dniu, a do mikstury dodać cukru żelującego wtedy konfitury wyjdzie więcej.
Konfitura granatowa
Granaty rozcianamy na mniejsze kawałki i wydrążamy pestki
Konfitura granatowa
Pestki gotujemy w szybkowarze z dodatkiem 50 ml wody
Konfitura granatowa
Po garowaniu sok przelewamy przez sitko, a pestki miksujemy
Konfitura granatowa
Miksowane pestki przecieram przez drobne sitko. Przetartą pulpę gotuję wraz z sokiem