edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 991]

SUPERPRZEPIS

Konfitura z owoców jarzębiny

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Piękny pomarańczowy kolor, słodycz i charakterystyczna dla jarzębiny goryczka – przysmak dla osób lubiących oryginalne smaki.

Konfitura z owoców jarzębiny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Konfitura z owoców jarzębiny

 

  • WAGA OWOCÓW PO OBRANIU I USUNIĘCIU GNIAZD NASIENNYCH:
  • 1,1 kg przemrożonych owoców jarzębiny
  • 1 kg cukru
  • 3/5 szklanki wody
  • 50 dag gruszek (Geneal Leclerc)
  • 70 dag jabłek (szara reneta)
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 1 opakowanie żelfiksu 2:1
  • 4 łyżki rumu

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z owoców jarzębiny
 Jarzębinę obrałam z gałązek, dokładnie umyłam, osączyłam, wsypałam do torebki foliowej i włożyłam do zamrażalnika. Wprawdzie wystarczy przemrozić ją przez dwa dni, ale u mnie przeleżała w zamrażarce ponad dwa tygodnie, a i tak nie straciła całkowicie charakterystycznej goryczki.

Słoiczki umyłam, osuszyłam i wstawiłam do piekarnika na 15 minut (110 stopni termo obieg). Po tym czasie piekarnik wyłączyłam, ale słoiczki zostawiłam w środku.

Zamrożone owoce wsypałam do rondla o grubym dnie, wymieszałam z cukrem, podlałam wodą i na małym ogniu, na płytce ochronnej, powolutku gotowałam, często mieszając, aż cukier rozpuścił się, a owoce zmiękły. W międzyczasie przygotowałam sobie miskę z wodą zakwaszoną kwaskiem cytrynowym.

Gruszki i jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne, ćwiartki owoców włożyłam do zakwaszonej wody, żeby bez ciemnienia poczekały na swoją kolej. Kiedy wydawało mi się, że jarzębina zaczyna „dochodzić”, pokroiłam owoce w dość drobną kostkę, dołożyłam do rondla i smażyłam, nadal powolutku, aż wyraźnie zmiękły i zaczęły robić się szkliste. Dosypałam żelfix, dokładnie wymieszałam, ostrożnie, żeby się nie poparzyć, odłożyłam płytkę ochronną, rondel postawiłam bezpośrednio na palniku. Doprowadziłam masę do wrzenia, a następnie cały, czas mieszając, gotowałam jeszcze około 3-4 minut. Zdjęłam z palnika, wlałam rum i wymieszałam.

Gorącą konfiturę nałożyłam do jeszcze ciepłych słoików, wytarłam ich brzegi do sucha papierowym ręcznikiem (czasem upaprzą się przy nakładaniu konfitury) i natychmiast zakręciłam suchymi nakrętkami.

Na 10 minut postawiłam słoiczki do góry dnem, a potem odwróciłam je i pozwoliłam spokojnie wystygnąć. Z tej ilości składników wyszło mi 9 słoiczków „dżemowych” i pełna filiżanka do szybkiej degustacji. Przygotowując konfiturę inspirowałam się przepisem Pyzy.
Konfitura z owoców jarzębiny
Przemrożone owoce jarzębiny wymieszałam z cukrem i podlałam wodą.
Konfitura z owoców jarzębiny
Jabłka i gruszki obrałam wkładając je do zakwaszonej wody.
Konfitura z owoców jarzębiny
Pokrojone jabłka i gruszki dodałam do podduszonej jarzębiny.
Konfitura z owoców jarzębiny
Napełnione i zakręcone słoiczki odwróciłam na 10 minut do góry dnem.