Sposób przygotowania:
Konfitura Trtruskawkowa
Oczyszczone i umyte truskawki zasypać 30 dag cukru i odstawić na 3-4 godziny . Z reszty cukru i wody zrobić syrop (gotować około 1,5 godziny na wolnym ogniu aż zrobi się gęsty i ciągnący) . Do syropu wsypać truskawki razem z sokiem który się wytworzy i gotować 2 godziny na małym ogniu (żeby nie powstała piana) mieszając od czasu do czasu . Odstawić do ostygnięcia i znów gotować około 2 godzin . Czynność tą powtórzyć 3 razy . Odstawić do następnego dnia i znów trzykrotnie gotować . W razie gdy powstanie za dużo soku , odlać go do słoika i zagotować 10 minut (będzie na zimę do herbaty) . Jak konfitura zgęstnieje , wyłożyć trochę na talerzyk i jeśli stwardnie , nakładać gorącą do słoiczków i na 5 minut do góry dnem .