edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 991]

Konfitura truskawkowa z białą czekoladą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Truskawki i czekolada to idealne połączenie, szczególnie w domowej konfiturze. Prawdziwy rarytas dla łasuchów.

Konfitura truskawkowa z białą czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Konfitura truskawkowa z białą czekoladą

 

 

Sposób przygotowania:

Konfitura truskawkowa z białą czekoladą
Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować i wymieszać z 30 dag cukru, odstawić na 3-4 godziny. W dużym rondlu o grubym dnie (lub na płytce ochronnej) zagotować szklankę wody, dodać pozostały cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia i gotować na średnim ogniu, dość często mieszając, aż syrop zacznie wyraźnie gęstnieć, a kropla spuszczona z łyżki będzie się ciągnąć jak nitka. Do syropu porcjami dodać truskawki razem z sokiem, jaki wypuściły, i sok z cytryny, całość doprowadzić do wrzenia, po czym odstawić z ognia i przestudzić. Ponownie zagotować i przestudzić. Robić tak kilkakrotnie przez dwa dni, do uzyskania odpowiedniej gęstości konfitury. Truskawek nie należy mieszać, tylko potrząsać garnkiem, żeby owoce się nie rozpadły. Można co najwyżej odgarnąć łyżką od dna garnka sprawdzając, czy się nie przypalają. W trakcie gotowania zdejmować z wierzchu wytwarzającą się pianę. Czekoladę utrzeć na dużych oczkach tarki, dodać do rondla podczas ostatniego zagotowywania, delikatnie wymieszać do rozpuszczenia. Gorącą konfiturę nałożyć do czystych, wyprażonych słoików (15 minut w piekarniku nagrzanym do 110 stopni z termo obiegiem), słoiczki zakręcić i odstawić na kilka minut do góry dnem.
Konfitura truskawkowa z białą czekoladą
Z cukru i wody ugotować syrop żeby z cukru i wody ugotować gęsty syrop do nitki
Konfitura truskawkowa z białą czekoladą
Do syropu dodać truskawki razem z wytworzonym sokiem.
Konfitura truskawkowa z białą czekoladą
Konfiturę kilkakrotnie doprowadzać do wrzenia i studzić.
Konfitura truskawkowa z białą czekoladą
Do ostatniego gotowania dodać utartą czekoladę.

Tagi:

czekolada