sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 394]

Konfitura z arbuza

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniała sprawa dla amatorów tych soczystych owoców. Smak lata zamknięty z słoiku z pewnością powróci zimą przy domowej drożdżówce i gorącej herbacie.

Konfitura z arbuza

Składniki:

Konfitura z arbuza

Składniki

  • 1 kg miąższu z arbuza
  • 500 g cukru
  • 250 ml wody

Sposób przygotowania:

Konfitura z arbuza
Miąższ z arbuza oczyszczamy z pestek i kroimy w drobną kostkę. Wodę gotujemy z cukrem do momentu powstania syropu. Wrzucamy do niego kawałki arbuza i tylko podgrzewamy. Zostawiamy pod przykryciem na kilka godzin.

Następnie smażymy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż arbuz stanie się szklisty.

Gorącą konfiturę przekładamy do słoików. szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce.