Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Sałatka zimowa (z buraków i cukinii)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolejny przepis na wykorzystanie nadmiaru cukinii. Tym razem wersja na sałatkę z dodatkiem buraków ćwikłowych.

Sałatka zimowa (z buraków i cukinii) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka zimowa (z buraków i cukinii)

 

  • 1 kg buraków ćwikłowych (waga po przygotowaniu)
  • 1 kg cukinii (waga po przygotowaniu)
  • 1 kg cebuli

Zalewa:

  • 1 szklanka oleju
  • ¾ szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

Sałatka zimowa (z buraków i cukinii)

Etap 1:

Sałatka zimowa (z buraków i cukinii)
Cebulę pokroić w piórka, sparzyć gorąca wodą.

Cebulę pokroić w piórka, sparzyć gorąca wodą a kiedy ostygnie odsączyć.

Etap 2:

Sałatka zimowa (z buraków i cukinii)
Cukinię, buraki ćwikłowe i cebulę wymieszać.

Buraki ugotować, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię obrać, wydrążyć miąższ z pestkami, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa wymieszać.

Etap 3:

Sałatka zimowa (z buraków i cukinii)
Z oleju, octu, cukru, pieprzu i soli zagotować zalewę.

Z oleju, octu, cukru, pieprzu i soli zagotować zalewę.

Etap 4:

Sałatka zimowa (z buraków i cukinii)
Zlać warzywa, sałatkę nakładać do wyparzonych słoików.

Zlać warzywa, sałatkę nakładać do wyparzonych słoików, uzupełnić zalewą, zakręcić wieczka. Pasteryzować przez 15 minut.