gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Sos cukiniowo - pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowany sos zimą dodaję do sosów z makaronem lub jako dodatek do dań z ryżem. Polecam - ma fajny smak.

Sos cukiniowo - pomidorowy

Składniki:

Sos cukiniowo - pomidorowy

 

  • 1,7 kg cukinii
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka biała
  • 550 gram cebuli
  • 9 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

Sos cukiniowo - pomidorowy

ETAP 1:

Sos cukiniowo - pomidorowy
Obraną i pokrojoną cukinię przekładamy do dużego garnka.

Cukinię obieramy i kroimy w większą kostkę. Przekładamy do większego garnka.

ETAP 2:

Sos cukiniowo - pomidorowy
Do cukinii dodajemy pkrojoną na kawałki paprykę.

Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Dodajemy do cukinii.

ETAP 3:

Sos cukiniowo - pomidorowy
Do papryk i cukinii dodajemy pokrojoną cebulę.

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Dodajemy do papryki i cukinii. Całość posypujemy dwoma łyżeczkami soli i odstawiamy na ok. 2 godziny.

ETAP 4:

Sos cukiniowo - pomidorowy
Warzywa rozdrabniamy za pomocą blendera.

Po tym czasie warzywa gotujemy na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Po czym za pomocą blendera rozdrobnić na "mus".

ETAP 5:

Sos cukiniowo - pomidorowy
Do sosy dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

Następnie do przecieru dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, ocet, curry, ostrą paprykę i pieprz mielony. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 20 minut. Gotowy sos przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 minut.