Sposób przygotowania:
Sos cukiniowo - pomidorowyETAP 1:
Cukinię obieramy i kroimy w większą kostkę. Przekładamy do większego garnka.
ETAP 2:
Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Dodajemy do cukinii.
ETAP 3:
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Dodajemy do papryki i cukinii. Całość posypujemy dwoma łyżeczkami soli i odstawiamy na ok. 2 godziny.
ETAP 4:
Po tym czasie warzywa gotujemy na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Po czym za pomocą blendera rozdrobnić na "mus".
ETAP 5:
Następnie do przecieru dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, ocet, curry, ostrą paprykę i pieprz mielony. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 20 minut. Gotowy sos przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 minut.