Sposób przygotowania:
Pikantny sos pomidorowy
Pomidory myjemy i nacinamy na krzyż. W dużym garnków zagotowujemy wodę. Partiami wrzucamy do niej ponacinane pomidory. Wyjmujemy je po 30-40 sekundach i wkładamy do miski z lodowatą wodą. Następnie obieramy pomidory ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek bardzo drobno siekamy, lub przeciskamy przez praskę. Papryczki chilli bardzo drobno siekamy ( ja wyjęłam pestki).
Na dużą patelnię ( można użyć garnka) wlewamy olej i wrzucamy czosnek. Stawiamy na gazie. Gdy czosnek zacznie wydzielać aromat na patelnię wrzucamy, posiekaną papryczkę oraz pokrojone pomidory. Całość mieszamy i dusimy, aż całość zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Na koniec dodajemy porwane na mniejsze kawałki listki bazylii dokładnie mieszamy.
Gotowy sos dajemy do słoiczków i od razu zakręcamy. Od razu odwracamy do góry dnem, owijamy szczelnie w koc i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Na dużą patelnię ( można użyć garnka) wlewamy olej i wrzucamy czosnek. Stawiamy na gazie. Gdy czosnek zacznie wydzielać aromat na patelnię wrzucamy, posiekaną papryczkę oraz pokrojone pomidory. Całość mieszamy i dusimy, aż całość zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Na koniec dodajemy porwane na mniejsze kawałki listki bazylii dokładnie mieszamy.
Gotowy sos dajemy do słoiczków i od razu zakręcamy. Od razu odwracamy do góry dnem, owijamy szczelnie w koc i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.