Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Konfitura z arcydzięgla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Konfiturę z arcydzięgla można wykorzystywać jako dodatek do ciast drożdżowych, pierników i keksów.

Konfitura z arcydzięgla

Składniki:

Konfitura z arcydzięgla

 

  • 1 kg łodygi arcydzięgla
  • 2 l wody
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 dag cukru
  • 3/4 l wody
  • szczypta kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Konfitura z arcydzięgla
Dokładnie umyć łodygi arcydzięgla, pokroić na małe kawałki. Do wrzącej wody dodać sodę a następnie łodygi i gotować kilka minut, odcedzić. Z 3/4 szklanki wody i cukru,przygotować syrop włożyć łodygi, zagotować i odstawić do drugiego dnia. Kwasek cytrynowy rozpuścić w małej ilości wody dodać do konfitury, zagotować i wkładać konfiturę do wymytych i wyparzonych słoi, zamknąć.