czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Konfitura z czarnej porzeczki i jabłek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W tym roku postanowiłam troszkę przerobić tradycyjną konfiturę z porzeczek. Efekt okazał się zaskakująco smaczny:)

Konfitura z czarnej porzeczki i jabłek

Składniki:

Konfitura z czarnej porzeczki i jabłek

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z czarnej porzeczki i jabłek
Porzeczki odszypułkować, umyć, lekko rozgnieść. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Wraz z porzeczkami przełożyć do garnka, dodać odrobinę wody, gotować na małym ogniu ok. 15 min. Dodać startą skórkę z cytryny. Smażyć ok. 40 min na małym ogniu, często mieszając. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do wystudzenia.